Artrose is een aandoening van de gewrichten. Dit wordt over het algemeen ook wel slijtage genoemd. Gewrichten zorgen er voor dat je lichaam flexibel is, ze zorgen er onder andere voor dat armen en benen kunnen buigen en strekken. Meestal wordt een gewricht gevormd door twee botten, maar het kunnen er ook meer zijn. Bij de enkel zijn drie botstukken betrokken. Om het uiteinde van het bot heen ligt een gladde bekleding. Dit wordt het gewrichtskraakbeen genoemd.
Artrose is de aandoening waarbij dit gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat (slijtage) en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De uiteinden van de botten komen dan tegen elkaar aan. Dit kan flinke pijn veroorzaken en er kunnen ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming, gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten. Dit om de druk op het gewricht te verminderen. Hierdoor kunnen er uitsteeksels groeien aan de botten (osteofyten genoemd), kan het bot dikker worden en uiteindelijk vervormd raken. Bewegingen worden hierdoor pijnlijker en mensen krijgen dan de neiging om het gewricht steeds minder te gaan gebruiken. Hierdoor wordt het gewricht stijver en zullen de spieren eromheen verslappen.
Artrose wordt wel eens verward met botontkalking. Dit is echter niet hetzelfde. Bij botontkalking (ook wel osteoporose genoemd) verliezen de botten kalk en lopen ze de kans om te breken of in te zakken.